контакт: 8 (71831) 2 28 31 otdelkadrovzrb@mail.ru
адрес: Павлодар облысы, Железин ауданы, Железинка селосы, Квиткова көшесі,50.
Қазақстан Республикасының Президенті Қасым-Жомарт Кемелұлы Тоқаев
Ішек инфекцияларының алдын алу
20-06-2022 15:13
Ішек инфекцияларының алдын алу

Ішек инфекцияларымен сырқаттанушылықтың ең көп өсуі жазғы-күзгі кезеңде байқалады, бұл саяжайға жаппай барумен, көкөністер мен жемістерді пайдаланумен, ашық суда шомылумен байланысты. Ішек инфекцияларына дизентерия, сальмонеллез, іш сүзегі, паратиф, тырысқақ, гастроэнтерит, тағамнан улану, вирустық гепатит жатады.

Жұқтыру жолдары: ауру қоздырғыштарының ауыз қуысы арқылы енуі және олардың адам ішегінде көбеюі, сол жерден олар қайтадан сыртқы ортаға секрециямен: сумен, тамақпен, әртүрлі заттармен түседі. Ішек инфекцияларымен инфекцияның көзі науқас адам болып табылады. Адамның ішек инфекцияларына бейімділігі айтарлықтай жоғары. Балалар әсіресе оларға сезімтал. Ішек инфекцияларын жұқтыру қаупі термиялық өңдеусіз, суықта тұтынылатын өнімдермен ұсынылған. Осыған байланысты кілегейлі кондитерлік өнімдер, салаттар, сүт, май, термиялық өңдеуге жатпайтын өнімдер үлкен қауіп төндіреді.Инфекцияның және ішек инфекцияларының таралу факторларының бірі су болып табылады. Ішек инфекцияларын жұқтыру қаупі - ішу, қол жуу, ыдыс-аяқ, көкөністер мен жемістер, ашық су қоймаларының суы, еріген су. Ашық суда жүзу кезінде инфекция пайда болуы мүмкін. Құдық салынбаған немесе дұрыс пайдаланылмаса, құдықтағы ауыз судан ішек инфекциясы пайда болуы мүмкін. Аурудың негізгі көріністері - әлсіздік, летаргия, нашар тәбет, диарея, құсу, іштің ауыруы, безгегі.

Ішек инфекцияларының алдын алу қарапайым гигиеналық ережелерді қамтиды:

1. Тамақ пісірер алдында, тамақ ішер алдында және дәретхананы пайдаланғаннан кейін міндетті түрде қолды сабынмен мұқият жуу.

2. Ішуге қайнатылған, бөтелкедегі суды пайдаланыңыз.

3. Көкөністер мен жемістерді, оның ішінде цитрустық жемістер мен банандарды таза сумен жуып, қайнаған сумен күйдіріп болғаннан кейін ғана тұтыну керек.

4. Сүтті қайнағаннан кейін ішу керек.

5. Барлық тамақ өнімдерін таза, қайта жабылатын ыдыста сақтау керек

6. үйдегі тазалықты міндетті түрде сақтау, жиі желдету, күнделікті ылғалды тазалау.

Медициналық көмекке жүгінудің кешігуі денсаулыққа кері әсер етіп, басқалардың инфекциясын жұқтыруы мүмкін.

Смағұлова Р.Қ. салауатты өмір салтын үйлестірушісі