Дұрыс тамақтану-денсаулықты сақтау үшін қажетті барлық қоректік заттарды беретін әртүрлі тағамдарды жеу. Бұл заттарға ақуыз, көмірсулар, майлар, су, дәрумендер мен минералдар жатады. Элементтердің әрқайсысының жеткілікті мөлшері барлық мүшелер жүйесінің дұрыс жұмыс істеуін қамтамасыз етеді және олардың сау күйін сақтайды.
Дұрыс тамақтану бүйрек пен бауырдың денсаулығына әсер етеді және салауатты өмір салтының ажырамас шарты болып табылады. Азық-түлікті ұтымды пайдалану өмір бойы жоғары өнімділік пен белсенділікке қол жеткізуге көмектеседі.
Ересектерге арналған дұрыс тамақтану принциптері:
- ағзаның қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін қажетті және жасына, жынысына, өмір салтына сәйкес келетін калория мөлшерін ғана тұтыныңыз;
- көкөністер, бұршақ дақылдары, жемістер, дәнді дақылдар, тұқымдар, жаңғақтар, жұмыртқа, ет, балық және сүт өнімдері сияқты түрлі тағам түрлерін жеткілікті мөлшерде тұтыну;
- құрамында май, тұз және қант көп болатын тағамдардан аулақ болыңыз;
- күннің дұрыс режимін ұстаныңыз және бұл үшін арнайы бөлінген жерлерде тамақтаныңыз;
- төмен калориялы сұйықтықты жеткілікті мөлшерде ішу және алкогольді тұтынуды шектеу;
- азық-түлік қауіпсіздігін есте сақтаңыз.
Тамақтанар алдында қолыңызды жуыңыз, тазалықты сақтаңыз, тағамның сапасы мен жарамдылық мерзімін тексеріңіз.
Жалпы ережелер кез-келген өмір салты мен табыс деңгейі бар адамдар үшін қолайлы. Олардың сақталуы тек өз денсаулығына жауапкершілікпен қарау мәселесі.