контакт: 8(7187)278602 278597 polikl-1@mail.ru
адрес: Екібастұз қаласы, Торайғыров көшесі 20 үй
Сальмонеллездің алдын алу
22-05-2023 13:45
Сальмонеллездің алдын алу
Сальмонеллездің алдын алу
Неліктен сальмонеллез қауіпті?
 
Сальмонеллез - бұл өткір ішек ауруы (Ока), ол температураның 38-39С дейін күрт көтерілуімен, іштің ауырсынуымен, құсумен және нәжістің бос болуымен сипатталады. Егер сіз уақытында медициналық көмекке жүгінбесеңіз, бұл аурудың нәтижесі өте өкінішті болуы мүмкін – құсу және бос нәжіс дегидратацияға әкеледі, соның салдарынан жүрек проблемалары басталып, бөлінетін токсиндер ішкі ағзаларды зақымдауы мүмкін. Бұл әсіресе егде жастағы адамдар мен кішкентай балалар үшін қауіпті. Бірақ олар негізінен сальмонеллезбен ауырады.
 
Сальмонеллезбен ауыратындардың берілу факторы үйде дайындалған тауық жұмыртқалары болуы мүмкін-бұл жұмыртқа мен омлет, жұмсақ пісірілген жұмыртқа, сондай-ақ шикі тауық жұмыртқасы. Мүмкін, грильде пісірілмеген тауықтардан, үйде дайындалған салаттардан және жұмыртқаға иленген қамырдан ауырып қалуыңыз мүмкін. Егер грильдегі тауық еті қуырылмаған болса, оны тастаңыз, тастаңыз немесе төтенше жағдайда үйде дайын күйге келтіріңіз. Маған сеніңіз, емдеу әлдеқайда қымбатқа түседі.
 
Жекелеген жағдайларда берілу факторлары шикі ешкі сүті мен шошқа майы болды, сүтті қайнату керек, ал шошқа майын жақсылап тұздау керек.
 
Тауықтар мен жұмыртқалар сальмонеллездің негізгі көзі болғанына қарамастан, бір өндірушіні анықтау мүмкін емес (және сәйкесінше әрекет ету керек). Аурудың көзі болған барлық өнімдерді әртүрлі өндірушілер және әртүрлі жерлерде шығарады. Сондықтан "сіздің денсаулығыңыз тек сіздің қолыңызда"деген сөз ерекше байсалдылыққа ие болады.
 
Сальмонеллезден қалай аулақ болуға болады?
 
Ол үшін бала кезінен бәріне таныс әдеттегі гигиена мен парасаттылықты сақтау жеткілікті. Бұл ережелер тек сальмонеллезге ғана емес, сонымен қатар ішек инфекцияларының қалған бөлігіне және жалпы улануға қатысты.
 
Дәретханаға барғаннан кейін және тамақтанар алдында қолыңызды сабынмен жуу керек.
Жартылай шикі тағамдарды жеуге болмайды. Егер сіз ет немесе тауықтың піспегенін немесе қуырылмағанын көрсеңіз-жалқау болмаңыз, оларды дайындауды жалғастырыңыз. Бұл сіздің қауіпсіздігіңізге ғана емес, тағамның дәміне де кепілдік береді.
Дайын өнімдерді (әсіресе салаттар, тартылған ет немесе кілегей қосылған өнімдер) тек тоңазытқышта сақтау керек. Әйтпесе, олар жай ғана нашарлауы мүмкін және сіз тамақтан улану қаупін тудырасыз.
Шикі және дайын өнімдерді әр түрлі тақталар мен әртүрлі пышақтармен кесу керек. Шикі тауықта қандай да бір бактерия өмір сүрсе де, ол пісіру немесе қуыру арқылы аман қалмайды. Бірақ егер сіз тауықты кесіп тастаған тақтада салат жасасаңыз-тауықтың барлық сальмонеллалары сіздің табақшаңызда болады.
Дүкендердегі азық-түліктің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттарын мұқият қарап шығыңыз. Егер дәл сол ет дисплейде салқындатусыз, ыстықта және тіпті күн астында сақталса-денсаулығыңызға қауіп төнуі керек пе, жоқ па, екі-үш рет ойланыңыз.
Сатушы бірдей таразыда тауық пен шұжықты, яғни шикі және дайын өнімді өлшейтін дүкеннен азық-түлік сатып алмаңыз. Тауықтарда ештеңе болмайды, бірақ мұндай шұжықпен улану өте оңай.
Егер сіз өнім бүлінген деп ойласаңыз және тауық еті немесе ет ішінде шикі күйінде қалса-жеуге болмайды. Оны тастаңыз. Қаншалықты өкінішті болса да.
Тауық жұмыртқасын жуыңыз. Бұл өте маңызды. Сонымен қатар, оларды пісірер алдында ғана емес, дүкеннен әкелгеннен кейін бірден жуу керек. Содан кейін ғана сақтау үшін тоңазытқышқа салыңыз. Сальмонеллаларды тағамға екінші рет енгізетін жағдайлар жиі кездеседі: олар қол сүлгісінде, пісіруге арналған шпательде немесе жұмыртқаны сындырған пышақта қалады. Ал нәтиже әлі де қайғылы.
Кішкентай балаларға жұмыртқа бермеңіз. Ауру қауіпті және әдетте өте ауыр. Егер сіз олардың қауіпсіздігіне сенімді болмасаңыз, шикі жұмыртқаны жеуге болмайды.