Тамақтан улану біз үшін маңызды нәрсе ретінде қабылданбайтын қарапайым нәрсеге айналды. Уланудың ең көп таралған түрі-тамақпен улану. Олар құрамында зиянды микроорганизмдер немесе осы организмдердің қалдықтары бар улы заттар бар тағамдардан туындайды. Мұндай зиянкестер тағамда немесе олардың инфекциясына байланысты (балықтан немесе жануарлардан) немесе пісіру немесе сақтау кезінде пайда болады.
Тамақтан уланудың алдын алу бірнеше негізгі ережелерді сақтаудан тұрады:
- Ас үйді таза ұстаңыз;
- Тамақтанар алдында, дәретхана мен қоғамдық орындарға барғаннан кейін қолыңызды жуыңыз;
- Шикі және пісірілген заттарды бірге қоймаңыз немесе сақтамаңыз;
- Өнімдерді мұқият термиялық өңдеуден өткізіңіз;
- Өнімдерді микроорганизмдердің көбеюіне қолайлы температурада қалдырмаңыз;
- Тек жаңа өнімдерді сатып алыңыз;
- Өнімдерді кездейсоқ жерлерде және белгісіз адамдардан сатып алмаңыз;
- Жарамдылық мерзімі аяқталуға жақын немесе мерзімі аяқталған тағамдарды жеуге болмайды;
- Көкөністерді, жемістерді, шөптерді мұқият жуғаннан кейін ғана тұтыныңыз. Балалар үшін-оларға қайнаған су құйыңыз;
- Кездейсоқ көздерден су ішпеңіз;
-Егер сіздің денсаулығыңызға әлі қамқорлық жасай алмайтын 2 жасқа дейінгі балаларыңыз болса, аса сақ болыңыз.