Жіті ішек инфекциялары (ЖІИ) – бұл әртүрлі бактериялар, вирустар немесе қарапайым паразиттер тудыратын және интоксикация, іштің ауыруы, нәжістің босауы және құсумен бірге жүретін асқазан-ішек жолдарының аурулары. Мұндай инфекцияларға мыналар жатады: дизентерия, сальмонеллез, іш сүзегі, тырысқақ, иерсиниоз, тағамдық токсикоинфекция және вирустық диарея.
ОКИ жазғы-күзгі кезеңде айтарлықтай таралады. Кейде ұмытып кететін немесе мұқият жууға болмайтын көкөністерді, жемістерді және басқа тағамдарды тұтынудың жоғарылауына байланысты ауру көбейеді. Жазда біз қайнатылмаған суды жиі ішеміз, шомылу және жағажай маусымы ашылады. Инфекция су қоймаларындағы су арқылы берілуі мүмкін екенін ұмытпаңыз.
Тоңазытқышта ұзақ уақыт сақталмаған жарамдылық мерзімі өткен тағамды немесе тез бұзылатын тағамдарды жеуге болмайды.
Жеке гигиена ережелерін сақтау қажет. Қол алысу және әртүрлі тұрмыстық заттар арқылы инфекцияны болдырмау үшін қолды жуу жеткілікті, өйткені микроорганизмдер сыртқы ортаға өте төзімді. Тамақ дайындамас бұрын және тамақ ішер алдында қолды да жуу керек.