Тамақтан уланудың алдын алу:
1. гигиена ережелерін сақтау:
- тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды сабынмен жуыңыз;
- тек қайнатылған немесе бөтелкедегі ауыз суды ішіңіз;
- көкөністер мен жемістерді қайнаған сумен жақсылап шайыңыз;
- сүт тек қайнатылған;
- дайындалған тағамдарды тек тоңазытқышта және екі күннен аспайтын мерзімде сақтаңыз;
- судың тазалығына сенімді болсаңыз да, тоғандарда шомылу кезінде абай болыңыз.
2. Балалар мекемелерінің асханаларында және қоғамдық тамақтандыруда жұмыс істейтін адамдар үнемі гигиеналық тексеруден өтуі керек. Тамақ дайындау орындарында терінің іріңді аурулары, тыныс алу жолдарының инфекциялары, сондай-ақ ішек инфекциялары бар қызметкерлердің пайда болуына жол берілмейді. Егер сіз қоғамдық тамақтану орны қызметкерлерінің ережелер мен гигиеналық нормативтерді сақтауына күмәндансаңыз, онда осы жерде тамақтанудан бас тартқан дұрыс. Егер біз балалар лагері туралы айтатын болсақ, онда жолдаманы сатып алмас бұрын, сіз лагерь қызметкерлерінің денсаулығы туралы растайтын құжаттаманы және санитарлық-эпидемиологиялық қорытындының болуын талап етуге құқығыңыз бар.
3. Сіз улы өсімдіктерді, жидектерді, саңырауқұлақтарды білуіңіз керек. Ешбір жағдайда сізге белгісіз жидектерді, жемістер мен тұқымдарды жеуге болмайды. Балалармен сөйлесіңіз, тіпті әдемі жидектер де улы болуы мүмкін екенін түсіндіріңіз.
Жоғарыда аталған барлық ережелерді сақтай отырып, тамақтан улану қаупі айтарлықтай төмендейді. Егер сіз тамақтан улану белгілерін байқасаңыз немесе кем дегенде күдіктенсеңіз – дереу медициналық көмекке жүгініңіз. Уақтылы көрсетілген көмек "қалпына келтіру" процесін едәуір жеделдетеді.