Қарбызбен уланудың белгілері әдеттегі тағамнан аз ерекшеленеді. Егер мас болу химиялық заттардың болуынан туындаса, өнім нитратты болып шықты, белгілер 2-3 сағаттан кейін пайда бола бастайды. Қарқындылықтың жоғарылауымен іш ауыра бастайды. Инфекция тез таралады, аз уақыттан кейін диарея мен құсу басталады. Науқастың жағдайы нашарлайды. Әлсіздік пайда болады, қалтырау, температураның жоғарылауы (көбінесе балаларда). Вирустық ішек инфекциясында белгілер 5-6 сағаттан кейін пайда болады. Сурет нитраттармен улану сияқты маңызды емес. Балалар мұндай улануды ересектерге қарағанда қиынырақ көтереді.
Алғашқы белгілерде дәрігермен кеңесу керек!
Дәрігерлер келгенге дейін науқас энтеросорбенттерді (мысалы, белсендірілген көмір) қабылдап, мол су ішуі керек, сонымен қатар тыныштықты қамтамасыз ету және оның жағдайын бақылау қажет.
Улануды қалай болдырмауға болады:
- жемісті сабынды сумен шайыңыз;
- қайнаған сумен шайыңыз;
-сатып алу кезінде кесуге болмайды;
-қарбыздың табиғи қызыл түсі, дөрекі еті болуы керек;
- суық жерде бір тәуліктен артық емес сақтау;
-қабықтың жанында целлюлозаны пайдаланбаңыз.