Тамақтан улану - бұл әр ересек адамға таныс жағдай. Тамақтанғаннан кейін әл-ауқаттың күрт нашарлауы жаз мезгілінде жиі кездеседі.
Көбінесе" қарбызбен улану " деп қауын өсіруде тыңайтқыш ретінде қолданылатын нитраттармен улану түсініледі. Дәл осы себепті мамандар ерте қарбыздан аулақ болуды ұсынады. Қауын нитраттарды сақтауға бейім, әсіресе олар пестицидтермен өңделген болса. Егер қарбызда осы заттар көп болса, симптомдар 4-6 сағаттан кейін пайда бола бастайды. Нитраттармен улану белгілерінің арасында келесі белгілерді ажыратуға болады: жүрек айну, диарея, іштің ауыруы, безгегі, әлсіздік және буындардың ауыруы.
Егер бұл белгілер пайда болса, зардап шегушіні құсу - калий перманганатының немесе тұздың ерітіндісімен қамтамасыз ету қажет. Бұл әлі сіңірілмеген токсиндерден қорғайды. Осыдан кейін адам төсек демалысын қамтамасыз етіп, белсендірілген көмір сияқты сіңіргішті қабылдауы керек. Осыдан кейін зардап шеккен адамға су ішу ұсынылады.