Азық-түлік ботулизмі ауыр, өлімге әкелуі мүмкін, бірақ салыстырмалы түрде сирек кездесетін ауру. Бұл әдетте ластанған тағамдарда түзілетін жоғары белсенді нейротоксиндерді, ботулинум токсиндерін тұтыну нәтижесінде пайда болатын интоксикация. Ботулизм адамнан адамға берілмейді.
Роспотребнадзордың ұсыныстарына сәйкес, ботулизмнің алдын алу үшін:
- тек өнеркәсіптік жолмен дайындалған консервілерді қолданыңыз;
- ешқандай жағдайда қақпағы ісінген консервілерді жеуге болмайды;
- көкөністерді, жемістер мен саңырауқұлақтарды топырақ бөлшектерінен жақсылап жуыңыз;
- үйде консервілеу үшін бүліну іздері бар өсімдік өнімдерін қолдануға болмайды;
-ауланған немесе сатып алынған балықты ішінен тез арылтып, жақсылап жуыңыз, содан кейін суықта сақтаңыз;
- консервілеу емес, саңырауқұлақтар мен көкөністерді тұздау;
ботулинум токсинін жою үшін консервілерді тамақ ретінде қолданар алдында шамамен жарты сағат қайнатыңыз.
Clostridium botulinum жұқтырған тағамдардың дәмі, түсі мен иісі бойынша сапалы тағамнан ерекшеленбейтінін білу керек. Улануды болдырмаудың ең жақсы әдісі-кез-келген консервілерді 15-20 минут ішінде термиялық өңдеу. Бұл тек ботулизмді ғана емес, сонымен қатар асқазан-ішек жолдарының улануы мен қабынуын тудыратын басқа ішек инфекцияларын болдырмауға көмектеседі.